Kystbyer i Thy

Vesterhavet i Thy har altid været populært som feriested. Her er strand, sand og vand og hyggelige butikker og oplevelser.

I kystbyerne finder du et forskelligt udbud af supermarkeder, surfudstyr, brugskunst, røgerier, cafeer, gallerier og spisesteder mm.

AGGER:

Agger - byen ved sø, hav, skov og fjord.

Agger er en lille fiskerby med ca. 200 husstande og et pænt sommerhusområde, beliggende i den sydlige ende af Nationalpark Thy. Byen har mange gamle bevaringsværdige huse og det hele emmer af historie. Placeringen mellem sø, hav, skov og fjord byder på unikke naturoplevelser med et enestående dyreliv. Agger Tange er et fuglereservat. En tur gennem området giver gode muligheder for at hilse på de mange vilde dyr, som trives godt her.

Naboskabet til Vesterhavet har også budt på dramatik gennem historien, og et stykke ude i havet lå Agger og fire andre landsbyer i ækdre tid. Men havet åd kysten og de små samfund, og den nuværende Agger Kirke er den tredie, idet kirken to gange er flyttet længere ind i landet. En mindesten for slaget ved Nabe i 1657 vidner om de forsvundne byer, som Nabe var en af.

"De Sorte Huse" er en samling af huse, som blev opført af Vandbygningsvæsnet, da man lavede kystsikring og byggede høfder for at holde Vesterhavet på afstand. I dag bruges de som kulturhuse, med spændende arrangementer, samt udstilling om fiskeriet gennem tiderne.

Høfderne betyder, at stranden byder på kilometervis af flot sandstrand hvor sommer- og badelivet udfolder sig under det "Blå Flag" og uden biler på stranden. Men også en strand, hvor små joller kommer ind med friske fisk. For lystfiskere, surfere og andre med interesse for hav, fjord og sø er Agger et eldorado. Krik Vig i Limfjorden er optimal for begyndere i surfsporten og aktuel for de øvede når havet er for voldsomt. På Agger Tange finder man Danmarks lægste mole, der giver optimale muligheder for lystfiskere. I Flade Sø findes den sjældne, men eftertragtede fisk Sandart. 

Med en imponerende handicapsti, som er Danmarks længste, er der gode muligheder for kørestolsbrugere til at komme helt ud i klitterne i Nationalpark Thy.

Den charmerende bygade byder på hyggelige butikker og et badehotel.

I Agger er der højt til himlen med enestående natur, hyggeligt miljø og en venlig lokalbefolkning. Aggerboerne er stolte af naturen og lyset. Agger har hav på den ene side, fjord på en anden og sø og skov på en tredie.

STENBJERG:

I Stenbjerg er erhvervsfiskeriet fra åben strand for længst ophørt, men der drives stadig fritidsfiskeri, og det unikke miljø omkring landingspladsen er bevaret med redningsstaionen, spilhuset og de små hvide redskabshuse med døre og vinduer i stærke farver.  

Redningsvæsnet blev oprettet i 1852, og frem til 1930´erne blev der opført redningsstationer med korte mellemrum hele vejen langs Vestkysten. Redningsstationen i Stenbjerg er fra 1934. Den rummer et lille museum, som fortæller om fiskerlejets historie og redningsstationens funktion frem til 1972, hvor den blev nedlagt.

På gode sommerdage kan man bade ved Stenbjerg, og en gåtur langs kysten er altid populært. I et af husene er indrettet et lille bemandet besøgscenter for Nationalpark Thy.

Den 2. weekend i juli afholdes Stenbjergdagene, hvor der er musik og underholdning, og hvor der dækkes op med alle havets specialiteter.

KLITMØLLER:

Klitmøller ligger i det nordvestlige hjørne af Danmark. Firskeriet har altid sat sit præg på byen, og man kan stadig se de lokale fiskere stævne ud på havet fra det lille fiskerleje.Her finder man rent havvand, frisk luft og store områder med uberørt natur.

Klitmøller byder på talrige muligheder for både børn og voksne, badning fra sandstrand, lystfiskeri, windsurfing og vandreture i naturen.

Byen er verdensberømt for de fantastiske surfmuligheder. Klitmøller er surfernes paradis og en del af Cold Hawaii. Siden 2010 har Klitmøller lagt vind og bølger til Cold Hawaii PWA World Cup. Konkurrencen finder sted hvert år i september måned ved Ørhage i Klitmøller. Her mødes verdenseliten indenfor windsurfing og konkurrerer i disciplinen "wave-performance".

I foråret 2012 blev en nyanlagt strandpromenade og det såkaldte Hummerhus indviet. Huset rummer faciliteter for surfere og biologer, mens strandpromenaden, kaldet »Foreningsvejen«, giver forbedrede adgangsforhold for kørestolsbrugere og barnevogne og binder kyst og by sammen.

NR. VORUPØR:

Nr. Vorupør er den største og livligste af badebyerne i Thy.

Her er sol, sand og vand – selvfølgelig!

Men også et overflødighedshorn af butikker med dagligvarer, lysstøberi, brugskunst, surfudstyr, røgerier, caféer og spisesteder.

På stranden i Vorupør vajer det Blå Flag som en understregning af, at her er vandets kvalitet i top - samtidig med, at en flot strandpromenade giver hele området omkring landingspladsen et indbydende præg, der forener den klassiske badeby med det velkendte fiskeleje.

Vorupør er en del af Cold Hawaii, så når vinden er i det rigtige hjørne, er der masser af aktivitet på havet, der samtidig giver spændende oplevelser for tilskuerne på land.

I Vorupør er der flere muligheder for overnatning, hvad enten man er ønsker feriehus, hotel, camping eller privat overnatning.

Ligesom Klitmøller er stedet for de vilde på brættet: Vorupør er nemlig et af de fem bedste windsurfing spots i Europa. Er man til det vilde Vesterhav er der desuden rig mulighed for at få sig en dukkert.

Vorupør er i dag et af de få steder i landet, hvor kystfiskeret stadig trives. Kutterne bliver trukket op på stranden med et hydraulisk spil.

På stranden ligger det restaurerede skib, Thabor, hvor man kan gå ombord og fornemme en fiskers hverdag. Vorupør er et mekka for lystfiskere, der selv vil trække aftensmaden i land fra molen eller fra en af de både, der bringer dem ud til "Det Gule Rev".

På Vorupør Museum kan du bl.a. meget andet i udstillingen om kystfiskeriet se hvordan spillet ved landingspladsen fungerer. På Museet finder du også Turistinformationen.

I Nørre Vorupør er landets første havbad anlagt, der gør det muligt at bade i det friske salte havvand, uden at blive bekymret for høje bølger, understrøm eller hestehuller. Havbadet i Nørre Vorupør er målrettet alle brugere, der gerne vil prøve kræfter med Vesterhavet under sikre og trygge forhold - hvad enten det er for at svømme, lege, dykke eller forbedre færdighederne i havkajakken.

Del denne side