Standing on water

Knægt fra Klitmøller går til filmen

Det er sjældent, at der bliver lavet en film med et portræt af et farverigt liv, med en hovedperson på 21 år. Filminstruktør Peter Alsted har begået en dokumentar om den danske verdensmester i Stand Up Paddle surf, Casper Steinfath. Han er meget spændt på, hvordan hans personlige historie bliver modtaget til premieren i Thisted onsdag.

Casper Steinfath hjemme i Klitmøller. Fotograf Lars Daniel Terkelsen

Bølgerne i Klitmøller bliver overvåget og vurderet. Er de til noget? Den 21-årige Casper Steinfath kan heller ikke selv rulle gennem sin barndomsby uden at blive bemærket. Han drejer ind på Café N151, hvor hans bror laver kaffen. Verdensmesteren i Stand up Paddle surf har i disse dage nogle andre sommerfugle i maven, end når har står overfor en konkurrence på havet. Onsdag vil han i den nye film "Standing on water" dele sine tanker om sejre og nederlag både professionelt og personligt.

"Jeg er da noget spændt her inden præmieren, det kan jeg ikke lægge skjul på. Det er jo at dele ens liv på en måde. Det er ikke bare nutidige optagelser. Vi er gået i arkiverne og fundet materiale fra jeg var helt lille, som min mor har filmet. Så det er spændende," siger Casper Steinfath helt roligt.

Han mødte filminstruktør Peter Alsted for to år siden, som har ønsket at lave en dokumentarfilm med udgangspunkt i det, der sker i Cold Hawaii. Peter Alsted har fulgt Casper Steinfath helt tæt på, både i Klitmøller under hans daglige træning, i hjemmet i Klitmøller og til stævner og konkurrencer i Californien og Hawaii. Det blev til et samarbejde, som har ført til, at han med sine kun 21 år - nu med fuldskæg og i stand til at reflektere over, hvad der har gjort ham til den, han er i dag. Det har været meget grænseoverskridende for ham, at se det hele i øjnene.

"Det har fået mig til at se tilbage, og jeg har lært mig selv at kende. Når jeg bare fyrer derudaf med fuld fart, er der ikke tid til at se tilbage, men i en sofa med et kamera, hvor han blev ved at stille spørgsmål, så kan man ikke lade være," fortæller Casper Steinfath, som støttede sig til sin familie undervejs.

"Vi har siddet og redigeret noget af det sammen og min familie har også været ind over, hvad vi kunne leve med at dele med andre. Men filmen handler jo netop om, at det ikke bare er guld og grønne skove det liv her. Vi står ikke på podiet hele tiden. For hver sejr er der måske tre nederlag – så det handler om at finde gejsten, så man kan kæmpe igennem," siger han og understreger, at der er mange følelser med opture og nedture undervejs i filmen.

"Det er jo en kamp - ikke bare på vandet, men også personligt. Mine forældre blev skilt for tre år siden. Og det kommer vi tæt på, og der er rigtig mange følelser involverer for os alle sammen. Men jeg er blevet rigtig glad for det resultat, vi er nået frem til. I familien er vi stolte af, hvad vi har gjort sammen i vores liv," fortæller verdensmesteren, som nu også er vicepræsident i surforganisationen ISA. Den yngste i et international idrætsforbund.
"Det er lidt underligt, for jeg føler, at mit liv lige er begyndt, men omvendt, er der sket så meget indtil nu. Filmen viser, at jeg ikke har haft en helt traditionel opvækst. Min far er fra Californien og min mor er fra Danmark. De har været drevet af en passion af bølgerne, havet, sneen, og der er en masse emner, som jeg synes er værd at fortælle for at forstå, hvordan jeg er kommet dertil, hvor jeg er," siger han.

"Jeg har været utroligt heldig at få lov at opleve så mange ting og nå til det niveau, jeg er i min konkurrence, og jeg vil ikke kunne have gjort det uden hjælp fra en masse mennesker. Så for mig er det at give tilbage i respekt til dem. Men det jeg ønsker med den film er, at jeg kan være med til at motivere folk. Fordi den handler om passion, om man er god til at synge eller surfe, eller hvad som helst. Ikke at være bange for at følge din passion. Og det er ikke en surfefilm det her, – den handler om passion, om at møde sin frygt. Jeg var bange for at få hovedet under vandet, indtil jeg var 10 år gammel. Min far troede ikke, at jeg skulle være surfer. Og det at kunne overkomme sin frygt, det er en meget generelt emne , som alle kender til i livet. Jeg håber det kan røre nogle og folk kan lære noget af at se den her film, siger Casper, som glæder sig til at se mange af dem, som har været med på rejsen til premieren. Lige nu nyder han at være hjemme og træner til EM i Rom. Derefter går turen til Brasilien, Japan, Californien og Hawaii. Men det er ikke gået ham til hovedet.

”Det er så underligt. Jeg kan godt lide og komme hjem og se drengene og cykle rundt. Men det sjove er, at folk har ændret syn på én. For mig er jeg jo bare en lille Klitmøller knægt. Og det er en vigtig ting, at når jeg er her, er jeg bare hjemme og skal slappe af. Her har jeg ikke den professionelle Casper maske på – her vil jeg gerne bare være mig selv, ”siger Verdensmesteren fra Klitmøller, som glæder sig til at se alle dem, som har været en del af det hele i biografen til premieren.

Trailer fra filmen: 

Del denne side

Standing on water: